Pages

Thursday, July 8, 2010

Salah ke lelaki dan perempuan berkawan?







Cerita I...

I ada sorang sahabat lelaki. Nama dia Iwan.nama penuh Ahmad Ridzuan Kamarul Zaini. Kami 1 sekolah dr darjah 3 sampai form 5. Masa sekolah I tak pernah bercakap lansung dengan dia. Lepas sekolah baru I close dengan dia. Tu pon sbb I jumpa dia masa PLKN. Since there, I sangat close dengan dia. Dia lah antara sahabat yang ada di sisi I time I ditinggalkan. Dia stay on the phone, Just to hear me cry. Dia juga tak pernah putus – putus bagi semangat time I down. Time I buat perkara bodoh contohnya I potong rambut pendek yg mmg x sesuai lansung dengan muka I, dia tetap akan cakap “ko cute dow”. Dia juga support I semasa I hilang berat badan kerana terlalu kecewa. Die tetap akan berkata “sekali sekala kurus apa salahnya”. Dia juga sahabat yang tak pernah lupa untuk wish goodmorning kat I even I selalu gagal untuk melakukannya. dia tidak pernah lupa untuk belanja I makan setiap kali gaji dan juga tidak pernah lupakan I walau dimana dia berada. I sayangkan dia. Terlalu sayang seperti I sayang Abby, fathi & each. Dia antara sahabat terbaik yang pernah I ada.



Memang ‘cool’ memiliki lelaki sebagai sahabat baik kerana mereka mempunyai perspektif yang berbeza dalam apa jua perkara. Bukanlah kawan perempuan itu tidak ‘cool’- jangan salah tafsir. Cuma lelaki selalunya rasional dan melihat sesuatu daripada sudut yang berbeza. Bagus kan kalau kita dapat lihat sesuatu dari kedua-dua arah, betul tak? Tambahan pula, ianya logik untuk mendapatkan nasihat tentang lelaki daripada lelaki. Ianya kadang kala menarik.Jika mereka sangat ‘cool’ dan memahami, jadi bagaimana pula dia hanya boleh digelar kawan? Dia juga bukan gay. Hahaha, ini agak rumit juga. Ada sesetengah lelaki yang tidak menarik minat kita ke arah itu. Tidak ada chemistry, tidak ada perasaan seperti ada rama-rama dalam perut setiap kali bertemunya. Tidak ada tarikan seksual. Kelakar, tetapi I sendiri tidak dapat menjelaskannya.

Tapi, bukan semua orang boleh terima keadaan ni. Lagi – lagi yang dah berpasangan ataupun dalam proses untuk berpasangan. Mula – mula memang boleh terima sahabat lelaki tersebut. Siap lepak sama sakali. Tapi lama – lama misti ada 1 perasaan tak best yang datang. Even dah explain detail pun..mesti end up ngn gaduh, I tak salahkan lelaki je. If perempuan pun kalau boyfriend ada sahabat perempuan, pasti akan rasa terancam. Yup..memag tak salah ada rasa camtu. Tapi time – time camni la kene praktikkan konsep percaya. Bila dah percaya, selitkan sikit setia. Baru la jalan relationship korang tu. Adoiyai…boleh plak I jadik doctor chenta kat sini. Lagi sekali hilang macho i. adeke…aishh…

Jadi, jika korang memiliki sahabat lelaki atau perempuan, korang kene pandai jaga batas antara korang dan sahabat korg tu. Tak salah pun berkawan. Tapi kena pandai control. Bukan semua orang dalam dunia ni open minded. Banyak hati yang perlu dijaga. Bersahabat tak semestinya akan berakhir dengan percintaan. Siapa dan jenis hubungan apa persahabatan itu bergantung kepada korang untuk membentuknya bersama mereka. Selagi korang tahu dimana korang mahu mula meletakkan garisan.



nama lain beliau adalah buah hati pengarang jantung



p/s : BF tak semestinya maksud dia BOYFRIEND. Dia boleh jugak jadik BESTFRIEND. Jadi jangan salah faham.



Sri Permaisuri

12.13am



**it's complicated**

8 comments:

  1. kau rase2 aku boleh ade kawan baik lelaki tk babe? :P

    ReplyDelete
  2. abby: ape punya soalan ko tanya nih?u noe the answer rite?dah tentu end up flirt punya.x pe laa...ko anggap aku kawan baik lelaki ko pon boleyy...

    ReplyDelete
  3. lelaki pun ada kawan baik perempuan, vice versa!

    hm tapi trend skang, bila ada best friend laki perempuan, then perempuan tu ada boyfriend, mst dah tak jadi bestfriend sgt mcm dulu .. i ada ramai kawan perempuan cmtu, at the end, na kuar tgk movie ramai2 pon tak boleh .. lelaki pon ada jugak .. arghh

    ReplyDelete
  4. nak tau pasal apa jadik camtu?sbb x jujur dan x pecaya gf sendiri.agree with me?

    ReplyDelete
  5. ah poyo ah caye tk caye sume ni.u have no right to control over who ur gf/bf befriend with.tp masalah sekarang ramai yg bongok.bercinta untuk memiliki.paleotak ah :)

    ReplyDelete
  6. sebab tu aku,ko ngn fati xde bf sampai sekarang. kn?KITA TAK SUKA KENA CONTROL.yeah!

    ReplyDelete
  7. i pon tade gf! nnt seminit skali msg masuk! u kat mana, smpai hati u lebihkan kawan u .. arghhh ... KITA TAK SUKA KENA CONTROL.yeah! pinjam ayat

    ReplyDelete

hey it's you!