Pages

Sunday, November 6, 2011

This is cool bro..


mak ayah belikan barang atau belikan barang untuk mak ayah lebih berharga? 



xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Saturday, November 5, 2011

Wedding Checklist

Yeah..dah masuk November. Bermakna dah kena start wedding preparation. To be honest aku memang tak plan apa-apa lagi. Cuma survey tailor, desgn baju, tempat kahwin..bila aku google wedding checklist rupanya serioussss banyak gila benda nak kena buat =.=


1) Ketetapan Tarikh :
a. Akad Nikah : 
b. Resepsi : 
c. Bertandang : 


2) Borang / Urusan perkahwinan :
a. Kursus Perkahwinan :
b. Hiv Test : 
c. Borang Kebenaran Nikah  - Lelaki  - 
d. Borang Kebenaran Nikah  - Perempuan -
e. Penghantaran Borang : 
f.  Booking jurunikah berdaftar : 
Saksi : 


3) Lokasi Majlis :
a. Akad Nikah :
b. Resepsi :
c. Bertandang : 

4) Tema / Konsep :
a. Akad Nikah :
b Resepsi : 
c. Bertandang : 

5) Kad Undangan / Jemputan : 
a. Akad Nikah :- Design : 

- Printing : 
- Warna : 
- Bilangan cetakan : 

b. Resepsi :- Design : 
- Printing :
- Warna : 
- Bilangan cetakan : 
c. Bertandang :
- Design : 
- Printing :
- Warna :
- Bilangan cetakan : 

6) Save The Date Anouncer- Video STD : 
- STD FB / BLOG  : 
- WEDDING WEBSITE : 
- Email Wedding : 

7) Guest List :a. Akad Nikah :
b. Resepsi :
c. Bertandang :

8 ) Signage (Bunting / Banner / Penanda Arah / Welcome Sign) :
a. Lokasi :
b. Saiz : A3 Size/ Bunting / Banner
c. Bilangan :
d. Design :
e. Welcome Sign :


b.  VENDOR / PIHAK TERLIBAT : -

9) Katering / Kanopi :a. Akad Nikah :
b. Resepsi : 
c. Bertandang : Ditentukan oleh pihak lelaki -
d. Kanopi : 

10) Pelamin / Wedding Dais : 
a. Akad Nikah :- Decoration / Konsep : 

- Design / Set up :
- Warna : 
- Bantal akad nikah : 
- Tempat lafaz ijab & Kabul : 

b. Resepsi : 
- Decoration / Konsep : 
- Warna :
- Design / Set up : 

11) Photographer (OP) :
a. Akad Nikah : 

- Official Photographer :
- Additional Photographer :
- Special Request :
- Masa :

b. Resepsi : 

- Official Photographer :
- Additional Photographer :
- Special Request :

- Outdoor Place :
- Masa :

c.Bertandang : 

- Official Photographer :
- Additional Photographer :
- Special Request :
- Masa :

d. Pre /Post Wedding  Photos :1. pre – Wedding :
- photographer :
- location :
- concept :

2. pre – Wedding :
- photographer :
- location :
- concept :

3. pre – Wedding :
- photographer :
- location :
- concept :

4. post wedding :
- photographer : 

- location :
- concept :

5. post wedding :
- photographer :
- location :
- concept : 

12) Videographer (OV) :
a. Akad Nikah : 

- Official Videographer :
- Additional Videographer : -
- Special Request :
- Masa :

b. Resepsi : 

- Official Videographer :
- Additional Videographer: -
- Special Request :
- Masa :

c. Bertandang : 
- Official Videographer:
- Additional Videographer :
- Special Request :
- Masa :

d. Pre – Wedding  Video: 
Videographer :
- Location :
- Concept : 

e. Post – Wedding Video :
- Videographer :
- Location :
- Concept : 


c. SET PAKAIAN PENGANTIN / FAMILY / LAIN – LAIN :-

13) Set Busana Pengantin :
a. Akad Nikah : 

-  Busana / Dress :
 
-  Baju Pengantin Lelaki :
-  Tudung :
-  Veil : Kak Ani, Port Klang
-  Bride Shoe :
-  Men Shoe : Ditentukan oleh pihak lelaki 
-  Songkok / Kopiah :
- Samping:
-  Inai : 

b. Resepsi : 

-  Busana / Dress :
-  Baju Pengantin Lelaki :
-  Tudung :

-  Veil : -
-  Bride Shoe :
-  Men Shoe :
-  Songkok / Kopiah / Tanjak :
-  Accessories :
-  Inai :

c. Bertandang : 

- Ditentukan oleh pihak lelaki

14)  Make up :
a.  Akad Nikah :
b. Resepsi :
c. Bertandang : 

15 ) Pengapit / bridesmaid/bestman :a. Bilangan -
b.Warna Baju -
c. tugasan – 

16) Dress for family :
a. Akad Nikah :
- Bride family : -
- Saudara Mara (Bride) : -
- Groom family : - Ditentukan oleh pihak lelaki – 

b. resepsi : 
Bride family : -
- Saudara Mara (Bride) : -
                                   
 - Purple Blue ( Belah Ibu) -
- Groom family : - Ditentukan oleh pihak lelaki –

c. Bertandang : 

- Bride family : -
- Saudara Mara (Bride) : -
- Groom family : - Ditentukan oleh pihak lelaki - 
 
d.  MISCALENOUS / ADDITIONAL THINGS :-

17) Doorgift :
a. Marhaban  : -
b Bacaan tahlil : -

c. Akad Nikah : 

- Saudara Mara : -
- Vendor : -
- Rombongan lelaki : -
- Tetamu : - 

b. Resepsi :
Tetamu : -
- Saudara Mara : -
- Rombongan lelaki : - 
- Vendor :  -
- Penulis Guestbook : -
- Rakan – rakan : - 

c. Doorgift materials
- tq taqs -
- dekorasi etc -

d. Bertandang : 

- Ditentukan oleh pihak lelaki : - 

18 ) Bunga pahar / bungga manggar / centerpieces :
a) Akad Nikah : 

 - Bunga Pahar : -
- Centerpieces : -

b) Resepi : - Bunga Pahar : - 

- Centerpieces : - 
- Bungga Manggar : -

c) Bertandang 
: - Ditentukan oleh pihak lelaki - 

19) Hantaran / Dulang :-
a. Bilangan :
b. barangan untuk lelaki :
- Barangan Batal Air Sembahyang –
 

c. barangan untuk perempuan :

20) Cake / Pulut kuning / Cupcakes :-
a. Akad Nikah : -
b. Resepsi : - 
c. Bertandang : - Ditentukan oleh pihak lelaki -

21) Handbouquet :
a. Akad Nikah :
- jenis :  -
- warna : -
- created by : 

b. Resepsi : 

- jenis :  -
- warna : -
- created by : 

c. Bertandang :
- jenis :  -
- warna : -
- created by : 

22) MC / Kompang / Entertaiment :
a. MC : Ditentukan oleh parents – 
b. Kompang : Ditentukan oleh parents –
c. PA System : Ditentukan oleh parents –
d. CD of songs : Ditentukan oleh parents 

23) Facial / Massage / Inai :a. Rawatan Pertama :
b. Rawatan Kedua :

e) PERCUTIAN RIANG RIA

26) Honeymoon 1  :Date : 
Location : 
Tickets : 
Accomodation :

27) Honeymoon 1  :Date :
Location :
Tickets :
Accomodation :


See...banyak gila kan? tapi aku rasa banyak yang kena cut ni. kompang - kompang tu tak perlu kot..macam semak je. Orang kata wedding preparation ni kena buat at least 8 bulan sebelum. hurm..takpe, takpe..jangan gelabah. Everything's gonna be fine. Wallllaaaahhhh!!nak kahwin dah aku!hahaaa..


xoxo,
fiveinchheel.blogspot.com

Sunday, October 9, 2011

Belasungkawa..

Rabu,9.30pm

Aku: long,gambar raya mana?thumbdrive kau bawak balik tak?
Along: ada.jap.

Malam rabu..aku bawak balik kerja.macam biasa,nak start buat kerja kene ambil mood dulu.lama jugak aku tengok gambar raya tahun ni.pasal banyak sangat.ada 2 camera.dari 1 gambar ke satu gambar.then sampai ke gambar aku dengan atok aku.ada 2 keping je gambar aku dengan atok.siap lentok baekkk aku kat dia.mata atok dah tak nampak dah. makin tua,1 persatu pancaindera kita akan diambil.so dalam gambar tu atok just terbeliak mata.mata tak focus kat camera pun.dah habis 2 album aku tengok.tapi tak jugak aku start buat kerja.lastly aku tidur.kerja tak siap.yeah!

Khamis,22 sept

Macam biasa pergi kerja.siap breakfast bagai dalam kereta.sampai office pukul 9.10am.lewat 10 minit.boleh maaf lagi.orang lain sampai pukul 10am.tapi senior la..aku just inform officemat aku,dia punya project aku tak sempat nak check pasal malam tadi aku tetidur.tapi aku janji nak check balik by 4pm.

10am

aku cari senior aku.pasal aku kena handle 1 projek africa.first time buat.mana reti.kenalah menuntut ilmu dulu.lama jugak dia ajar aku.dekat sejam gak la.agak-agak dah penuh ilmu, aku balik workstation aku.check hp ada 3 misscalled from dato' aka bapak aku.aku budget bapak aku call pasal lesen aku.aku pun dengan confident call balik bapak aku.

aku:nape call?tadi ada meeting jap
bapak:adik,balik dik
aku:balik?buat pe?
bapak:atok meninggal
aku:atok?atok mana?(blur jap)
bapak:atok tanjong karang.balik sekarang.jap gi along ambik.dia otw.
aku:aaaa..ok ok.

5minit jap aku blur.sumpah tak tau nak cakap apa. Aku takde pulak dengar atok sakit. Aku call akak aku, dia on the way ambik aku kat office. Aku tak berani nak call mak aku. For sure mak aku melalak.Sampai rumah aku terus tukar baju kurung, capai tudung..

Perjalanan ke kuala selangor rasa jauh betul even highway latar dah siap. Dah tak lalu jalan bengkak - bengkok. Makcik aku call 2-3 kali. Tanya kat mana. Sampai kat umah atok, ramai betul orang. Jiran - jiran semua ada. Aku tak masuk dalam. Mak aku terus masuk, jumpa arwah atok aku for the last time. Lepas solat jenazah, dorang panggil anak dengan cucu cium atok. Atok nampak lain. Kecik je. Tapi muka dia bersih. Masa hidup, atok rajin betul sembahyang. Sebelum azan dah get ready ambil wudhuk. Dengar cerita dari menantu dia (menantu atok aku dengan isteri number 2), atok pergi senang. Lepas makan, dia baring kejap, tiba - tiba dengar nafas atok kuat..mungkin time tu nyawa dah sampai kerongkong..and that's it..

Selesai kebumi, aku dengan cousin - cousin aku lepak makan. Masing - masing kelaparan.. Masing - masing bercerita pasal atok. Allah lebih sayangkan atok. Tapi yang aku kesalkan, raya tahun ni baru aku dapat duit kat atok. Raya - raya tahun lepas..gaji aku tak banyak sangat. So bahagian untuk atok aku tu takde..Mak aku of coz kena ada..Tak banyak pun kenangan aku dengan atok. But at least atok aku still ingat nama aku masa dengar suara aku 20 hari sebelum dia pergi.Atok pergi pada umur 86 tahun. Al- fatihah untuk atok..Mohd Yusuff @ Mohd Yusak bin Subari. Semoga atok tenang di sana..



Raya kedua. 20 hari sebelum atok pergi untuk selamanya..


p/s: Aku draft entry ni seminggu lepas arwah pergi. Lepas baca entry lelaki sesuxx baru aku rajin nak update balik.

Sunday, September 18, 2011

Online shopping

Dulu aku sangat pantang nampak sale kat mall. Mesti nak shopping walaupun hanya 1 klip rambut. Kronik? yes. memang ketagihan shopping aku sangat kronik. To be honest ada lagi 1 -10 helai baju dalam almari yang aku tak pakai lagi. Dah asingkan. Konon - konon nak donate. Tapi half way je niat tu. Sebab rasa sayang. Tapi end up tak jugak pakai. Next week mesti aku akan beli baju baru lagi.

Lately aku ada hobi baru. Not really lately..dah lama dah.aku suka tengok online shopping blog. Mula - mula cuci mata dulu..Pastu aku akan pujuk encik joe supaya bawak aku pegi kedai tu. Fave kedai aku : Cats Whiskers. Kedai ni murah - murah. Pastu suka buat sale. Aishhh..Saja buat aku meroyan. Dulu aku suka barang branded. Tapi tu duluuuu..Masa tu time belajar. Shopping pun pakai duit mak ayah. Sekarang dah kerja kena pandai cari barang yang murah tapi bila pakai nampak mahal. Wah..adakah aku sangat "murahan"? No no no...ni namanya aku sangat pandai berjimat.

Apa kau rasa bila kau beli sehelai baju berharga RM 99.00. Lepas tu bila basuh, dia jadik buruk, then kain dia macam menggelebeh..rasa berbaloi tak? paling best, 2 weeks later kau pergi kedai yang sama dan kau nampak baju yang kau beli tu ada less 70%??sakit tak hati?yes..memang sangat sakit hati sebab aku banyak kali kena macam tu. 

Ok back to topic. Last week aku view 1 blog ni. Banyak gak follower. Aku je yang tak glamer. Hehe..Rupanya cik blogger ni ada buka online shooping. Klik sini. Aku scroll blog dia..tada...hati sudah terpaut pada 1 baju ni. SMS cik blogger, dia kata baju still available..Nak tgk baju apa yang aku gila sangat tu? tengok sendiri kat bawah:



Claudia big sleeve.
Price : RM29.00
Size : fit S to L.
Note: Nice to be wear with skirt or palazo

RM 29.00???yesss...sangat murah bukan? Tu lah untungnya jadik perempuan. Baju murah - murah dan banyak design. Sebab tu ramai lelaki nak jadik pondan. Oppsss..over plak kau. So semalam aku dah dapat baju ni. Material dia best. Aku suka. Kalau nak beli online ni kau kena take risk la. Pasal tak boleh nak try, peluk, rasa baju yang korang order tu. Kira redha je la bila dah dapat nanti. Service cik blogger ni pun bagus. Dia reply sms within an hours. Dia lambat pos pun dia inform. Tak macam sesetengah owner tu..Duit dah dapat tapi baju hilang. (kes aku jugak. Tapi tak serik - serik).

Nak tengok camane rupa aku pakai baju murah ni? Sla jamu mata anda. Saja nak letak pic banyak-banyak. Pasal blog aku kan..



Aku pakai baju ni dengan belt & lack jeans. Pasal aku takde skirt or palazo seperti yang disuggest oleh owner. Nice je aku rasa..aku rasa laaa..korang rasa nice tak? Tapi bila duduk, baju tu akan membuatkan aku gemok dan tembam. Walaupun sebenarnya aku dah kurus. Hasil berpuasa selama sebulan. Wahahahaa..promote diri sendiri.



ok ni angle dari tepi. Sleeve dia memang besar. Tapi bila pakai rasa macam Anne Hathway dalam cerita the devils wears Prada. (kemain lagi kau)



Owkehh..ini berdiri. Angle dari depan. Seronok betul aku promote diri sendiri.


Sebenarnya tak kira la berapa murah baju tu..yang penting korang confident nak pakai. Tapi jangan overdress pulak. Nanti orang ingat fashion victim. Lagi tak best bila beli barang harga riu-ribu tapi find out made in China. WTF? Membazirnyaaa duit kannnn...


Sunday, September 11, 2011

Melayu Mudah Lupa..



Aku tak pernah ada bos melayu. Ni lah 1st time dapat bos melayu. Perempuan pulak tu. Tapi dia assistant manager la. Tu pun dia kena report to bos yang lagi bos. Which is mat saleh. Teruk sangat ke dapat bos melayu? Agak - agak kalau dapat bos melayu ni dia lebihkan bangsa lain ke dari bangsa sendiri?


p/s: Hidung kemek, kulit pun tak berapa nak cerah beriya nak kutuk bangsa sendiri. Time lunch sambal belacan jugak yang kau carik


xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Sunday, August 28, 2011

Ramadhan Kali Ini..











Aku sedih. Ramadhan dah nak habis. Agak menyesal sebab tak buat ibadah betul-betul sepanjang bulan yang mulia ni. Terlalu busy dengan hal duniawi. Semoga dapat bertemu Ramadhan lagi tahun depan. Semoga mak ayah aku juga panjang umur. Dapat puasa bersama lagi. Dapat rasa mak aku masak best-best. Makan luar tak best lansung. Then boleh Terawih sama-sama lagi. Oh ya, terlupa pulak. Selamat hari lahir buah hati pengarang jantung. Takde hadiah best nak bagi. Cupcake yang dibuat dengan penuh kasih sayang je mampu bagi. Wahhh..gitu! Jiwangss plak makk (pedulik kalau korang nak muntah). Amazing we've got this far.


xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Wednesday, August 24, 2011

Tuesday, August 16, 2011

Quote of the day


"now u know what i do for a living, u shud have to wait. im worth it.." 
- Joe Naflish


xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Saturday, August 13, 2011

Happy left-hander's Day!



Happy left-hander's day to all lefty! wuhuu...tahun kedua aku celebrate. Padahal since 1976 dah ada benda ni. Aku baru tahu. Tahun lepas pun aku ada membebel kat blog lama. Tapi entry tu gedik sikit. Boring sikit nak baca. Tak nak bebel panjang - panjang. Here are some facts about lefties. By the way, I'm proud to be lefties. Even some of them call me CACAT. hehe..


15 Left Handed Facts

Did you know....


1. Left Hander's Day was started in August 13 1976 by Left Handers International.

2. About 7 percent of the population is left handed.

3. Lefties are also called "Southpaws".

4. In twins, there is a high tendency for one to be left-handed.

5. 1 in 4 Apollo astronauts were left-handed.

6. 4 of the 5 original designers of the Macintosh computer were left-handed.

7. Left-handers usually reach puberty 4 to 5 months after right-handers.

8. George H.W. Bush, Bill Clinton, and Barack Obama are all left handed. Ronald Regan was left handed too.

9. Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo Di Vinci, and Michelangelo were also left handed.

10. Right handed people use the left side of their brains. Left handed people use the right sides of their brains.

11. Left handers tend to adjust quickly to seeing underwater.

12. Right handers tend to chew food on the right side, left handers tend to chew on the left side.

13. Albert Einstein was left handed.
.
14. Left handed people who have higher I.Q.s tend to have an I.Q. of over 140.

15. In some cultures it is impolite to touch your food with your left hand.

Sources: Squido


Additional fun facts:

Orang kidal juga pandai buat pavlova hokey ;p





p/s: Seriuosly nak buat pavlova ni banyak kos & perlu kesabaran yang tinggi. Pheuwww~



xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Friday, August 12, 2011

LEAVE ME



Dah lama dah. Baru terhegeh - hegeh nak tengok. 


xoxo,
fveinchheel.blogspot

Wednesday, August 10, 2011

Quote of the day

Akal sentiasa memberi alasan,
Alasan sentiasa membunuh keupayaan


p/s : nakal betul si akal ni ye


xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Sunday, August 7, 2011

Kelebihan Solat Terawikh




InsyaAllah esok aku dah boleh start puase. So malam ni kira malam pertama aku dapat solat terawih. Huhu..Finally..

As you know..Bulan puasa ni selalu orang cakap bulan cheap sale. Buat pahala, benda baik yang sangat simple pun Allah kira pahala double ok..Tu pun kita kerek, berlagak tanak rebut (i'm one of them =.=). Macam la puasa tahun depan ada chance nak puasa lagi. Antara kelebihan bulan puase adalah solat terawih. Kalau rajin baca kat bawah ni.Pahala dia each day kita tunaikan solat terawih. Baca ni pun dapat pahala taww..Rebut, jangan tak rebut.

Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadan :

Malam 1 – keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru
dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.
Malam 2 – diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua
ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman)
Malam 3 – berseru Malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih
terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.
Malam 4 – memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca
kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
Malam 5 – Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam,
Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.
Malam 6 – Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di
Baitul Ma’mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah
mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang
terawih poda malam ini.
Malam 7 – Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi
‘Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.
Malam 8 – Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah
dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihissalam.
Malam 9 – Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi
Muhammad S.A.W.
Malam 10 – Allah Subhanahuwata’ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di
akhirat.
Malam 11 – Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu
dilahirkan.
Malam 12 – Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).
Malam 13 – Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan
dan keburukan.
Malam 14 – datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada
menyesatkannya pada hari Qiamat.
Malam 15 – Semua Malaikat yang menanggung ‘Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya
supaya Allah mengampunkannya.
Malam 16 – Allah subhanahuwata’ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan
dimasukkan ke dalam Syurga.
Malam 17 – Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak
pahala Nabi-Nabi.
Malam 18 – Seru Malaikat : Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada
engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati)
Malam 19 – Allah Subhanahuwata’ala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
Malam 20 – Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan
orang-orang solihin.
Malam 21 – Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.
Malam 22 – Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan
(tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Masyar).
Malam 23 – Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga
daripada nur.
Malam 24 – Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini,
(elok sekali berdoa ketika dalam sujud)
Malam 25 – Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.
Malam 26 – Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40
tahun ibadat.
Malam 27 – Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas
titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.
Malam 28 – Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.
Malam 29 – Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang
mabrur.
Malam 30 – Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam
terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:
“Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di
dalam syurga, dan mandilah engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta
munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama Al-Kauthar.”

Dah habis baca?best kan kelebihan Solat Terawikh ni? Untung jadik lelaki. Boleh buat 30 hari berturut - turut. Hopefully panjang umur, tahun depan boleh buat 1st terawih. Kan?


xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Friday, August 5, 2011

Simple ke Pemalas?

Aku seorang P.E.M.A.L.A.S? kau biar betul weh..sentap ni...

Aku terlalu sibuk lately. Sungguh. Tak tipu. Sebab aku kena belajar mende baru. Walau susah pun kena belajar jugak. Takkan nak tukar kerja lain lagi?No no no...Tapi dalam sibuk - sibuk tu sempat gak la curik masa jenguk - jenguk blog kawen. Hehe..Nak tahu apa yang aku cari? Of cozz baju nikah. Yang paling penting aku kena cantik time nikah nanti.P.E.R.A.S.A.N =.=

Apa nak pakai weh??Aku terfikir nak pakai jubah time nikah. Tapi dah pakai mase tunang hari tu..Inspiration dari Hana Tajima dengan Sheira Ayob. Tapi si Sheira tu bukan jubah kot..Yang design baju dia Hatta Dolmat hokeyy..Yang design baju kiteww kedai Mari kat Jalan Tunku Abdul Rahman jewww..huuu..


This is Hana Tajima. (hof kozz korang tau). During her wedding. Simple & nice kan?



Ni pulak Sheira Aiyob. Super duper cantik baju dia..sangat suka tapi sangat tak mampu =.=



Ahahahaha..ini baju aku. (nak jugak letak.kau ingat kau artis?)

Jubah dress from: Butik Mari, Jalan TAR (murah gila ok!)
Tudung satin: from Jalan Tar jugak, then makcik sebelah rumah tolong jahit
Mekap: Sarah Diza merangkap Akak saya




Me & my bestfriend. Confirm dorang marah aku baru nak buat entry tunang nih. Hehe..Ni perangai kitorang lepas family lelaki balik.Abes props pun kitorang buat main. Wahahahaha...
from left: fati,myself,ecah
sit from left: nizah & hajar

Aku ada cerita kat kawan aku, time nikah nanti ingat nak pakai cam mase tunang. Bermakna tak pakai veil,crown,leret-leret...and all those things. Aku nak simple je.Pastu aku cakap sanding pun aku tanak. Dengan selambe dia marah aku. "Kau ni bukan simple. Kau ni PEMALAS.". Aku ketawa macam nak gila masa dia cakap camtu. Ahahahha..yeke aku pemalas? aku save la..pas kawen nak makan pasir ke?Lagipun mase tunang haritu duduk atas pelamin tak sampai 15minit pownnnn....Pelamin lagi mahal dari baju tunang. Huuuu...


Kat bawah ni antara hasil pencarian aku dalam penghasilan idea baju nikah nanti.



Taken from Amrul Kareem. aku suka baju dia. Manik penuh kat dada. Tak tau material dia apa. Tapi fabric material tu aku yakin akan membuatkan badan nampak cantik bila pakai (fyi,aku adalah seorang yang particular pasal pakaian & fabric material. Sangat particular oke..). Haritu dah jumpa kain untuk buat baju kurung macam tu. Kain sahaja RM800. Tak campur upah menjahit lagi. Tapi kain tu memang chantekkk...



Sources: Puteh, Rizalman Ibrahim
Dengar Rizalman Ibrahim dah tahu berapa harga kan? Memang jahanam..Kalu pakai black pun nice kan?Baru Classy. (mampos kena maki nanti)

So far 2 ni je yang berjaya menangkap mata aku. Aku memang simple. Malas nak pakai yang ada kerawang - kerawang bagai. Untuk baju time wedding ceremony nanti aku dah ada design. Tapi kena peram dulu. Takkan nak gitau sekarang. Tak jadik kawen plak aku nanti. Dah jumpa designer..riban-riban gak la nak design baju camtu..Huuu...


p/s: kalau hantaran pun tak yah bagi agak - agak kena maki tak? save ape..boleh simpan duit tu beli rumah


xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Thursday, August 4, 2011

Rezeki Ramadhan


Alhamdulillah..syukur kepada Allah..Finally tercapai gak satu cita - cita aku. Hehe..Nak tahu mende? jeng jeng jenggg..Wahahahaaaa..Hajat aku nak beli kereta untuk mak ayah aku tercapai.Umur 25 baru dapat. Lambat betul =.= . Actually since sekolah lagi aku dah janji nak belikan rumah & kereta untuk dorang before aku kahwin. Tapi dah gatal nak kawen dulu. So dapat bagi kereta la dulu.

Nak tahu kereta apa aku bagi? Local car je..tu je yang aku mampu. Ikut hati memang nak ambil import car..tapi makan pasir pulak nanti. Kalau kereta untuk orang tua apa lagi? Saga FL Executive 1.3. Ok la kan? Kereta gak kan?Asal bapak aku boleh bawak bini dia (mak aku) jalan - jalan kira ok laaa. At first aku nak bagi Alza. Tapi bapak aku cakap besar sangat..macam la adik beradik 8 orang. Aku pun ikut je lah kata si penerima hadiah. Save sikit duit ye tak?


Encik baharudin pilih color Blue Rock pasal dia Buya Rock! (buya adalah panggilan kami sekeluarga kepada beliau)
 Hal pilih spec, kaler ape, nak ambil kat mana semua aku bagi kat bapak aku. Kata pun hadiah untuk dia.Of course la dia yang pilih. By the way, kereta ni consider hadiah pasal bapak aku dah nak pencen. Lagi 20 bulan je dia nak berkhidmat untuk DBKL tu. Tu tak kira dia berkhidmat untuk aku since aku lahir sampai aku besar panjang nak kawin dah ni. Agak - agak terbalas tak dengan sebijik kereta yang harga 40k++ ni? Haaa...fikir sendiri.

Hati agak puas. Walaupun kerja banyak tapi masih boleh tersenyum. Heheee..Errr...Mana nak cari duit beli rumah pulak ni?



p/s: Mintak - mintak lepas ni murah rezeki tang lain pulak. AMINNNN...




xoxo,
fiveinchheel.blogspot

Saturday, July 30, 2011

Welcome Ramadhan


Tahun ni macam biasa saya tak dapat berpuasa pada hari pertama Ramadhan. Tapi tahun ni saya berpuasa sebagai tunangan orang.Heee...


Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak


xoxo,
fiveinchheel.blogspot


Wednesday, May 4, 2011

April's Belated Birthday

Ok. Aku tahu sekarang dah masuk May. Baru hari ni aku tehegeh - hegeh nak buat entry nih. **ampunkan patik penunggu gua**



Nama: Siti 'Aisyah Sa'dan
Umur: 25 tahun
Tarikh lahir: 08-04-1986
Status: Single
Kebolehan: Ajar orang subjek Bio even dia just lepak kelas tu sebab dia bosan duduk sorang - sorang. Isn't she's brilliant?



Selamat hari lahir Ecah. Aku doakan murah rezeki, jadik anak yang soleh, sahabat yang baik, semoga bertemu jodoh yang sesuai dan boleh jaga kau. Selamat ulangtahun friendship kita yang ke - 18.walllllaaaahhhh!! Kalau kawen ni agaknya dah 8 anak dah nih. Hehe..








 Seterusnyaaa orang yang menginjak tua adalahhh:

Nama: Fathiyah Nor Ab. Hamid
Umur: 25 tahun
Tarikh lahir: 26-04-1986
Status: Single
Kebolehan: Mengigati jalan - jalan kat Msia ataupun kat tempat lain even baru 1st time datang. Boleh jadik Cikgu Sejarah nih


Kepada Fathiyah Nor,

Walaupun aku kenal ko baru setahun, wallahhh...macam2 kita tempuhi bersama. Aku akui kau seorang pilot yang power. Dan aku pulak secara tiba - tiba akan jadik co-pilot yang power bila bergandingan dgn kau. (pasal takot kena marah.haha). Walaubagaimanpun aku sgt berbangga sebab dapat celebrate bday kau 2 kali berturut - turut even tak bape nak meriah sgt. Pasal tiap kali bday ko je gaji aku tak masuk lagi. Tapi takpe. Lepas ni gaji aku masuk 25hb. So boleh celebrate kat tempat best plak. Namakan saja dimana. Nanti aku claim kat Iwan ataupon Joe. Hahaha...Aku doakan kau murah rezeki, jadik anak yang baik, cepat - cepat bertemu seseorang yang boleh jaga kau. Sorry lerr jarang spent time ngan ko lately.. (pergh..aku sedih tetibe). Tapi takpe. 13 May ni kita nak gi vacation kan? Tunggu kedatangan kami Penang!



Tapi..paling special sekali birthday April ni untuk........................



NAMA: ALI IMRAN MOHD FAIRUZ
JANTINA: LELAKI
UMUR: 1 TAHUN
TARIKH LAHIR: 24-04-2010
STATUS: ANAK NOOR FADZWA & FAIRUZ
KEBOLEHAN: MERANGKAK, MENANGIS BILA TAK DAPAT BARANG, SELONGKAR ALMARI PINGGAN NENEK, DUDUK MENGENDENG KAT ORANG BILA NAMPAK MAKANAN, PANTANG NAMPAK ORANG SIAP - SIAP TERUS GET READY NAK IKUT PEGI JALAN


Malas aku nak buat ucapan untuk budak kecik nih. Bukan dia reti baca. Tapi aku upload pic dia banyak - banyak. Pasal budak ni comel sangat - sangat! Mari nikmati kecomelan budak nih.






















Comel gila kan budak kecik ni? Rhendunyaaaa aunty kat Ali


xoxo,
fiveinchheel

Tuesday, May 3, 2011

DRAMA KITA WAJAH KITA. KITA? TANAK AH!

21 apr - 9 may. Aku lepak rumah lepas resign dari company gila tu. Sementara nak start tempat baru, aku ingat nak kerja part time mana - mana. Tapi tak jumpa plak. Last - last lepak rumah je la..Nak tahu apa aku buat? bangun tido, tengok tv, makan, tido balik. Aku hanya akan keluar if dapat invitation dari sesape (Encik boifren la sape lagi). Pernah 1 hari aku sakit kepala sebab tak keluar rumah 1 hari. Yelah..dah biasa kerja kot. Bila stay rumah lama - lama otak jadik beku.

Kalau dah duduk rumah of coz aku jadik mak - mak. Semua drama kat tv aku hafal hokey..Tapi tujuan aku buat entry ni bukan sebab nak cerita betapa bestnyaaaa drama - drama melayu kat tv ni. Aku mahu beri kutukan hokey..kutukan membina. Kalau aku tak cakap mende ni aku rasa hati aku tak tenang.

Kalau siapa - siapa pernah tengok Lu Fikirla Sendiri - Nabil, confirm agree dengan dia. Drama melayu sumpah tak berkembang lansunggg! Antara cerita dorang:

1- Business nak juta - juta. Tak main la takat business jual nasi lemak tepi jalan
2- Sakit. Sakit nak barah otak, jantung. Takkan nak sakit tibi, demam kuning plak. Ko gila?
3- Awek kena innocent nak mampos, orang buli pun terima je
4- Repeat pelakon yang sama belakon. Kalau boleh dalam 1 hari tu kena muka dia je keluar dalam semua drama hokey!





2 poster ni drama melayu yang aku tengok. Tengok poster pun dah tahu kan? 2 awek 1 lelaki. Sorang awek muka suci abes pastu lagi sorang muka bitchy. Pastu jalan cerita macam yang aku sebut kat atas. Berkembang ke tak tu?


Tapi, baru ni aku tak sengaja minat sorang pengarah ni. Nama dia Khabir Bhatia. Dan aku selalu gaduh dengan Encik Boifren. Dia kata Khabir Bhatia india tulen. Cerita dia semua lebih kurang macam hindustan. (ye je so boifren nih) Ape dah takde pengarah melayu lain ke yang aku nak minat? Laa...memang dah takde kot. Tengok la drama ape yang dorang buat? Tipikal abes. Macam la perempuan melayu ni asyik nak berebut jantan je.




Aku start 1st episode tengok juvana ni aku asyik jadik sound effect. Sakit wokk dorang main belasah - belasah. Cerita ni best. Aku suka. Aku tak pakse korang tengok pon. Kalau still nak follow cerita Asmara pun takde hal. Mana tau lepas ni ada sambungan Asmara 3.


Tapi dalam banyak - banyak cerita, 1 ni je yang bebetol buat aku suka gila nak mampos. Sampaikan begaduh - gaduh dengan Encik boifren kalau dia ajak keluar time hari ahad. Kalau keluar gak, aku pakse dia hantar balik before pukul 7. Nak tahu cerita apa?hehe..meh tengok bawah meh..Scroll bawah sikit..

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V



Boboiboy. Ahad. 7pm.


Umur 25 layan kartun? Oklah tu kan. Hilang gak problem aku layan kartun yang memang tak logik ni. Nama watak antagonis dorang best wohh..Adu Du nama dia. Power kan?. Ahahahaaa..ahaaaaa...haahaaa...
**eh aku sorang je ke yang gelak?**



p/s: Rasa lega lepas buat entry ni. Hilang stress. Malam ni boleh tidur lena

Thursday, April 28, 2011

Heart of The Matter

The more I know, The less I understand
All the things I thought I knew, I'm learning them again



xoxo,
fiveinchheel
12.39pm

Monday, April 25, 2011

QUOTE OF THE DAY


Tanpa agama kita akan sesat, Tanpa disiplin kita akan jadi binatang

Juvana, 9.00pm, TV3



xoxo,
fiveinchheel
9.29 pm

SELAMAT HARI RAYA



Hana & Me
Taken by: Joe Naflish 



xoxo,
fiveinchheel
6.53pm